Android kullanıcıların sayısı her geçen gün artmakta ve buna paralel bir şekilde kullanılan uygulama sayısı da artış göstermektedir. Bu yazımda, meraklı Android kullanıcılarına uygulama geliştirmek için ne lazım olduğunu, gerekli ortamın nasıl hazırlanacağını anlatacağım.
Uygulama geliştirip test edebilmek için donanım tarafında bir adet bilgisayar yeterli. Simülator her ne kadar başarılı olsa da, yapılacak uygulamayı gerçek bir telefonda (profesyonel iş yapılacaksa bir kaç cihazda) test etmek gerekli. Uygulama geliştirme ortamı Eclipse olduğu için işletim sisteminden bağımsız bir şekilde geliştirme yapabilirsiniz. (Windows, Linux, Macos vs.) Tabiki yazılım geliştirmek için donanımdan daha fazlasına, bir adet yazılımcıya ihtiyaç var. Eğer çok profesyonel uygulamalar yapmayacaksanız ve azimliyseniz iki üç aylık Java çalışmasından sonra basit uygulamalar yapabilecek konuma gelebilirsiniz.
Bu yazımda sadece gerekli yazılımların nasıl kurulacağını anlatacağım. Daha sonraki yazılarımda AVD (Android simülator) oluşturup basit birkaç örnek yapacağım. İlk iş olarak işletim sisteminize uygun bir Java SE JDK kurmanız gerekiyor. Bilgisiyarınızda JDK bulunduğundan emin değilseniz kurulumu yapınız. Bazen Java SE JRE ile Android geliştirme ortamı hazırlanmaya çalışılarak hata yapılabiliyor. Google’dan aratarak güncel bir JDK bulabilirsiniz. Ben http://www.oracle.com linkinden indirdim. Yazdığım tarih itibari ile link işinize yarayacaktır. Sözleşmeyi kabul edip, işletim sisteminize uygun bir JDK indirdikten sonra kurulumu yapabilirsiniz. Eğer işletim sisteminiz 64-bit ise 64 bit’lik JDK kurulumu yapın.
JDK’yı kurduktan sonra geliştirme ortamı olarak Eclipse’i kuracağız. Bunun içinhttp://www.eclipse.org adresinden Eclipse’i indirip kurulumu gerçekleştirebilirisiniz. Eclipse’i kurarken kurduğunuz klasörün ve üst klasörlerinin adının Türkçe karakter, boşluk yada özel karakter içermemesine dikkat edin. Ben doğrudan “D:\eclipse” içerisine kurulum gerçekleştirdim.
Eclipse kurulumunu tamamladıktan sonra Android SDK’yı indirmemiz gerekiyor.http://developer.android.com adresinden indirdikten sonra kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Kurulumu yaparken Eclipse kurulumundaki gibi kurulum yaptığınız klasörün ve üst klasörlerinin adlarının Türkçe karakter, boşluk yada özel karakter içermemesine dikkat edin. Ayrıca yüklemeyi bilgisayardaki tüm kullanıcılar için yapmanızı da tavsiye ederim. İlgili ekranların görüntüleri:
Yüklemeyi tüm kullanıcılar için yapmak için;
SDK’yı yükleyeceğimiz klasörün adını belirtmek için;
Yüklemeyi yaptıktan sonra bize gerekli paketleri yüklememiz gerekiyor. Aşağıda seçtiğim paketler işinizi fazlasıyla görecektir. SDK Tool’ları ve Extralar dışında seçili olanlar aslında simülatorlerimiz için gerekli kodları içeriyorlar. Yani kodlarımızı denemek için Android 4.0, 2.3.3 ve 2.1′de sanal cihaz (AVD) oluştura bileceğiz.
Android SDK için gerekli paketleri indirdikten sonra Eclipse’i açarak son ayarları yapmamız gerekiyor. Bunun için Eclipse’i, kurulumunu yaptığımız klasöre giderek açalım. İlk açılışta belirli bir çalışma alanı (workspace) olmadığından size nereyi seçeceğini soracaktır. Benim tavsiyem Eclipse klasörü içerisine bir adet workspace klasörü oluşturup, hep o klasörü kullanması gerektiğini belirtin.
Eclipse’i Android SDK’dan haberdar edebilmek için gerekli ek paketleri indirmemiz lazım. Doğrudan internete bağlanmada bir sıkıntı yaşamıyorsanız menülerden Help->Install New Software’dan paketleri indirebilirsiniz.
Açılacak ekranda Add’ı seçerek paketleri nereden indirebileceğini belirtmemiz gerekiyor. Bunun için bir isim ve bir adres gerekli. Paketlerin bulunduğu adres alanına”https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/” girin ve bu site için bir isim girin. Kaynağı ekledikten sonra aşağıdaki gibi paketleri seçerek kuruluma devam edin.
Kurulumu yaparken eğer güvenlik duvarınız aktif ise gerekli izinleri verin.
Kurulum sona erdikten sonra Eclipse’ten çıkarak tekrar başlatın. Eclipse’e Android SDK’nın bulunduğu yeri belirtmemiz gerekiyor. Bunun için menülerden Window->Preferences’i tıklayın.
Açılan pencerede soldan Android’i seçtikten sonra sağ tarafta Browse’ı tıklayarak Android SDK’nın kurulu olduğu klasörü belirtin.
Apply ve OK’e bastıktan sonra Eclipse’i son kez baştan başlatın. Eğer herşey yolunda gittiyse artık Android uygulama geliştirebilirsiniz. Denemek için Eclipse’de iken AVD Manager’dan bir adet AVD oluşturup deneyeceksiniz. Yapacağınız uygulamaları telefonunuza atabilir yada dağıtabilirsiniz. Bunları daha sonraki yazılarımda anlatacağım. Eğer yapılacak uygulama Google Play’e koyulacak ise 25$ ödeyerek hesap açmak gerekiyor. Bu ücret bir kereye mahsus ve daha sonra istediğiniz kadar ücretsiz uygulama koyabiliyorsunuz. Ücretli uygulama koyabilmek için, Google Merchant hesabınızın olması lazım ve maalesef Türkiye’den bu hesabı açtırabilme şansınız yok. Yükleme sırasında başka problemlerle karşılaştıysanız http://developer.android.comadresinden bazı genel hataların çözümlerine bakabilirsiniz
0 yorum