RSS Yazısını ve turuncu ikonunu çoğu sitede görmüşüzdür. Türkiye' de RSS kullanan sayısı çok az. Ben yakın çevrem RSS' e tıklayanı görmedim. Bir tık ile kendilerine çok büyük kolaylık sağlayacaklarını bu yazıyı okuduktan sonra anlayacaklardır.
Siteye yeni eklenen içeriğin takip edilmesini sağlayan XML özel bir dosya formatı. Bilgilerin RSS formatında hazır tutulmasına RSS-Feed denir. Yani haberlerin, içeriklerin en kısa yoldan en fazla kişiye ulaştırılması.
Örnek vermek gerekirse Takip ettiğiniz siteler ve bloglar var bunlar gün geçtikce artıyor ve bazılarını gözden kaçırır takip etmemeye başlarsınız. E-bültenlere, mail kirliliği yarattığı için benim gibi alerjiniz varsa gündemi yakalamakta zorluk çekebilirsiniz. RSS tam bu noktada yardımımıza koşuyor.
Bir rss okuyucusu tarafından haberler siteden çekiliyor. Bir başlık ve logo ile XML formatında gönderiliyor. Başlığa tıkladığınızda haberin tamamına ulaşabiliyorsunuz. RSS Okuyucu? Tek başına bir program, bir Outlook eklentisi veya internet tabanlı bir servis olabilir. Windows için FeedDemon, Mac için NewsFire, Linux için Liferea, web üzerinden ise Bloglines, Google Reader ya da my Yahoo sitelerini kullanabilirsiniz. Bu programlardan herhangi birini sisteminize indirip kurduktan sonra, RSS özelliği olan bir sitenin RSS ikonuna tıklayın. Adres çubuğunda çıkan linki rss okuyucuya ekleyin. Artık takip ettiğiniz siteye gitmeden ne var ne yok, neler yazılmış görebilirsiniz.
RSS okuyucu olarak da sizlere Google Reader' i tavsiye ediyorum. Bunu bende kullanıyorum. Google Reader çok basittir kullandığınız zaman RSS nin ne kadar faydalı ve size kolaylık sağladığını anlayacaksınızdır.
0 yorum