Teknolojik Bilgiye Ulaşmanın En Teknolojik Yolu

18 Ocak 2013 Cuma

Artık Facebook Arama Sonuçlarında Kendinizi Gizleyemeyeceksiniz


facebook sosyal ağ araması-184Facebook, birkaç hafta önce Gizlilik Politikasını değiştirerek Facebook aramalarında profilinizi gizlemeyi imkânsız hale getirmişti. Şimdi, Facebook“Sosyal Ağ Araması”nın da çıkışıyla bu değişimin sebebi anlaşılmış oldu. Fakat ironi olarak bu Gizlilik Politikası önceki duruma göre daha çok ihtiyaç duyulan bir özellik konumunda.
Sosyal Ağ Araması’nın çıkması, dünyanın herhangi bir yerinde sizin profilinizde bulunan bilgilerin filtrelenmesiyle yapılan bir aramada sonuçlar içinde yer almanıza olanak sağladı. Fakat bununla birlikte, profilinizin bu sonuçlar içinde yer almasını engellemek de imkânsız duruma geldi.  Bu arama tipi belki de bir açıdan potansiyel taşımakta fakat bu da insanların ne aradıklarına ve bunlara ulaşabilmelerine bağlıdır.
“Facebook Graph Search Adlı Yeni Servisini Tanıttı” başlıklı haberimizde de bahsettiğimiz gibi; Sosyal Ağ Araması şu anda az sayıda insan için kullanılabilir durumda fakat gün geçtikçe bu sayı artacak. Beğenilmesi durumda, bu özellik ile yapılan aramalar artacak ve profiliniz sonuçlarda, normalde aramalarda çıktığından daha sık çıkmaya başlayacak.
facebook-sosyal-ağ-araması-gizlilik-400
Şu anda Sosyal Ağ Araması’nı kullanmadan adınızı yazarak sizi arayan insanlar ya arkadaşınızın arkadaşı oluyor ya da sizi arayan bir tanıdığınız oluyor. Birkaç hafta öncesine kadar bu insanların sizin adınızı yazarak profilinizi aradığı takdirde size ulaşmasını engelleyebiliyordunuz. Fakat gelen yeni arama özelliği ile artık sizi aramayan fakat profilinizi arama sonuçlarında gösterecek türde bir filtreleme yapan herhangi birinin profilinize ulaşması mümkün olacak.
Facebook’ta çoğu kullanıcı profillerinin, profillerinde yer alan paylaşımlar, fotoğraflar ve benzeri şeylerin gizliliğinden değil, bulunmasının zorluğundan dolayı gizli olduğuna inanıyor ki buna da “bilinmezlik yoluyla gizlilik” adı veriliyor.
İnsanlar şu an profillerinin ve beğenilerinin, onlar özel olarak aratılmadığı sürece güvende olduğuna inansalar da şu an bu inanç tümüyle doğru değil ki kullanıcıları bu inancını yakın zamanda Sosyal Ağ Araması kıracak.
Paylaşmak Güzeldir
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 yorum

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© 2011 Prof. Dr. Web
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top