Teknolojik Bilgiye Ulaşmanın En Teknolojik Yolu

18 Ocak 2013 Cuma

İphone 5


Apple’ın yıllardır uyguladığı yeni yıl yeni ürün politikasına bağlı olarak Temmuz 2011 gibi 5. jenerasyon iPhone’u piyasaya sürmesi bekleniyor. Bu yazımızda, iPhone 5 hakkında resmi kaynakların ve Apple’a yakın kaynakların verdiği ipuçlarından yararlanarak iPhone 5’in nasıl olacağı ile ilgili bilgiler vereceğiz.
Donanım
- İlk olarak, donanımsal olarak cihazın yeniden tasarlandığını söylemek mümkün.
- Daha önce Infeneon firmasına yaptırılan ürünün çip seti artık Qualcomm firmasına yaptırılıyor ve çip setin GSM / CDMA / UTMSdestekli olacağı belirtiliyor.  5. jenerasyon iPhone’da da LTE olmayacağını söylebiliriz. Apple daha önce yaptığı bir açıklamada, henüz 4G’ye geçiş aşamasında olunduğunu ve şu anki çözümlerin/donanımların stabil olmadığından dolayı bu yıl yanaşmayacaklarını belirtmişti.
- Ürün, A5 adı verilen, çift Cortex A9 işlemcili yeni bir işlemci (1.2 GHZ) kullanacak. Dolayısıyla, yeni iPhone’un daha hızlı ve performansının daha yüksek olacağını söylemek mümkün.
Ürün ahizesi yeniden tasarlanacak, anteni ve pili iyileştirilecek.
Yeni iPhone’un  Yakın Alan İletişimi (NFC) adı verilen yeni bir kablosuz iletişim teknolojisini desteklemesi bekleniyor. 2010 yılınca Apple NFC Uzmanı aradığını düşünürsek bu beklentinin yüksek ihtimalle olacağından bahsedilebilir. NFC teknolojisi, bu teknolojiyi destekleyen cihazların birbirlerine dokunacak kadar yaklaştıklarında cihazla veri transferi yapabiliyor. Özellikle banka işlemleri, alışveriş, mobil ödeme vs. konularında NFC geleceğin teknolojilerinden biri olarak gösteriliyor.
- Diğer bir ayrıntı ise, iPhone’un yeni LCD ekranlarını dünya devi Toshiba yapacak. Bu ekranların özelliği ise, polikristalin oranın düşük olduğu silikon paneller içermesi ve camın üzerine ince LCD transistörlerinin yerleştirilmesi. LCD’lerin en büyük kozlarından biri olan elektron akışı böylece daha hızlı oluyor ve performans artarken enerji tasarrufu artıyor. Bu da demek oluyor ki, yeni iPhone’un şarjı daha uzun süre gidebilecek. Ayrıca ekranın 3.5” yerine 3.7” olması bekleniyor.
- Telefonun hafızasının ve belleğinin de arttırılması söz konusu.
- Telefonunun yapımında kullanılan alaşımında yeni olacağı da söylenenler arasında.
Yazılım
- Apple’ın geçen sene aldığı yüz tanıma hizmeti veren Polar-Rosefirması ile çekilen fotoğraflardan direk Facebook ve benzeri sosyal ağlarda otomatik olarak fotoğraftaki kişiler etiketlenebilecek (Benzer bir hizmet şu anda Sony Ericsson xperia x10i’de kullanılıyor).
- Apple’ın geçen yıl aldığı bir diğer firma olan Lala ise bulut tabanlı müzik dinleme hizmeti veriyor. Lala sayesinde, şarkılar direk telefondan satın alınabilecek, dinlenebilecek ve paylaşılabilinecek.
- Yeni iOs 5′in neler getireceği ise hala merak konusu.
Yeni bilgiler çıktıkça yazıyı sürekli güncel tutacağız, izlemeye devam edin.
Paylaşmak Güzeldir
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 yorum

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© 2011 Prof. Dr. Web
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top