Teknolojik Bilgiye Ulaşmanın En Teknolojik Yolu

6 Haziran 2013 Perşembe

Torrent Nedir?

Torrent Nedir?


Merhaba arkadaşlar, blogda tema çalışmaları yüzünden doğru düzgün yazı yazamıyordum. Sizlerin blogda daha rahat gezinebilmesi ve aradığınıza daha çabuk ulaşabilmeniz için temada epey değişiklikler yaptım. Her neyse bu yazımda sizlere sıklıkla duyduğumuz Torrentin ne olduğundan ve ne işe yaradığından bahsedeceğim. İlk olarak Torrent nedir? sorusunu cevaplayalım.

Torrent Nedir? 

Torrent, internet üzerinden bir dosya indirmek için gerekli olan her bilgiyi içinde barındıran, küçük bir dosyadır. Diğer bir deyişle, Torrent'te dosya isimleri, bu dosyaların boyutları, nereden indirilecekleri gibi bilgiler yer alır. Torrent dosyalarına ve arama motorlarına pek çok web sitesinden ulaşabilmeniz mümkün. 

Torrnet, filmler ve oyunlar da dahil, günümüzün en popüler devasa dosyalarını indirme yöntemidir. Torrent ile dosya indirmenin internet kullanıcıları için pek çok avantajı vardır. Öncelikle Torrent'in dünya çapında yaygın bir kullanım ağının olduğunun altını çizmek gerekir. 

Daha fazla internet kullanıcısını kendine çekmesinden ötürü daha hızlı dosya transferini mümkün kılan Torrent ile daha önce de değindiğimiz gibi devasa boyutlu dosyaları bilgisayarınıza en hızlı şekilde indirebilmeniz mümkün. 

Neden Torrent?


Torrent sadece dosya paylaşımı yapılmasını sağlayan bir araç değil aynı zamanda cep telefonlarına kadar indirgenmiş ve önümüzdeki yıllarda belki televizyonlara ve uydu ağlarına kadar pek çok yere girme potansiyeline sahip bir teknolojidir. 

Günümüzde sıklıkla yasal ya da yasal olmayan şekillerde dosya paylaşımı için kullanılmakta ve asıl popülaritesi buradan gelmektedir. 

Bunun yanında BitTorrent kullanılarak yapılan dosya dağıtımları dosyayı dağıtmada ana görev üstlenenlere ilave bir band genişliği, sunucu ve benzeri yük getirmemektedir. Diğer bir ifadeyle bir dosyanın paylaşımında bulunan herkesin katkısı ile bu dağıtım gerçekleşmektedir. 

Torrentdeki dosya paylaşımının mantığı şudur; Arada bir izleyici (verilen dağıtılmasına yardımcı ve istatistiklerin tutulmasını sağlayan) ile birbirini daha hızlı bulan bilgisayar kullanıcıları yine birbirlerinde bulunan aynı dosyayı kendi aralarında aktarmaktadır yani aynı dosyanın paylaşıldığı bir küme oluşturmuşlardır. Arada izleyici olmadan da dosya paylaşımı yapılabilmektedir. Bu tarz bir dosya paylaşımında DHT denen kavramla karşılaşılır. DHT arada izleyici olmadan torrent aracılığı ile dosya paylaşımı yapılmasını sağlayan bir özelliktir. Ancak ayrıntılarına şimdi girmiyorum sadece bir ön fikir vermek istiyorum.
Paylaşmak Güzeldir
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 yorum

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© 2011 Prof. Dr. Web
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top